STAY WILD MED LISEN SUNDGREN!

I början av juni hade vi besök av Lisen Sundgren till ett av våra Camps på Arnön.
Hon är en fantastisk natur- och skogsbadsguide som nu gästar vår blogg med ett inspirerande och berättande inlägg om hur du blir Happie by Nature och vad du kan göra för att bli Happie in Nature hos oss på Happie Camp!

Kära läsare…

Lisen Sundgren heter jag och har fått äran att få presentera mig här. Naturen är min arbetsplats och min passion. Det är mitt ”happy place”, dit jag söker mig i alla väder för att det är där jag trivs som bäst. Sedan 20 år tillbaka håller jag kurser och skriver böcker om användningen av såväl odlade som vilda örter och hur de kan brukas till mat, medicin, bättre hälsa, hudvård och annat.

Mest brinner jag för det vilda och har skrivit flera böcker om vilka vilda växter som går att äta och varför jag tycker det är så fascinerande. Jag är utbildad inom naturmedicin och kostrådgivning men är också certifierad natur- och skogsterapiguide (genom ANFT) – så Skogsbad är något jag gärna ägnar mig åt, som ett sätt att öppna dörren till naturen för andra människor.

Skogens helande kraft

Så varför skogsbad? Ja…det är som ett kall. Genom alla år som jag undervisat och skrivit om växter så har det blivit allt tydligare för mig att det är själva naturkontakten som är det viktiga, att det är det som är grejen. Kontakten med växterna, träden, marken och det som händer i mig när jag är där, kan jag bäst förmedla genom att guida skogsbad.

Genom att aktivt öppna sina sinnen mot naturen händer det bra grejer i oss: pulsen saktar ned, blodtrycket sjunker, utsöndringen av mängden stresshormoner minskar, immunförsvaret förbättras, känslan av välbefinnande ökar, vi blir mer kreativa och samarbetsvilliga och känner en ökad känsla av sammanhang och gemenskap.

Skogsbad är en metod som utvecklades i Japan på 80-talet, Shinrin yoku, för att motverka den stress som bredde ut sig i samhället. Idag är Shinrin yoku en vetenskapligt beprövad metod som används världen över i syfte att behandla och förebygga stressrelaterade sjukdomar och utbrändhet.

Stäng av mobilen och njut av naturen

Med den bakgrunden blev jag ju naturligtvis väldigt exalterad att få möta Happie Camp och se vad den upplevelsen kunde erbjuda. Såhär i efterhand kan jag bara säga: Gör det! Boka en ett dygn eller tre. Stäng av mobilen och njut av naturen! Att gå barfota på varma släta klippor, under en klarblå himmel, känna solen på ryggen och låta ögonen vila på det blanka vattnet. Följa en solnedgång från sen eftermiddag till sent in på kvällen.

Det låter som en dröm och jag får nästan nypa mig själv i armen för att kolla att jag inte fått solsting – men nej då, jag är vaken och klar i huvudet och det har hänt. Jag har bildbevis. För jag har varit i ett av Happie Camps tält och tillbringat ett dygn. Ett dygn som var som en evighet och alldeles för kort – lite tur hade jag för jag lyckades pricka in bästa vädret i mannaminne.

Hjärtat tog ett skutt av glädje – vilken underbar plats

Det här var min första ”glamping” upplevelse och jag var mer än nyfiken på vad som väntade och vad för natur jag skulle få möta. Jag älskar att vara i naturen och det är där man hittar mig för det mesta. Men att tälta har det inte blivit mycket av – gillar inte tunga ryggsäckar och ska villigt erkänna att en bekväm säng är att föredra framför andra underlag i mitt tycke. Vägen fram till tältet kan verka avskräckande – granbarkborren har gått hårt på granskogen, där stolta granar vuxit ligger nu ett kalhygge.

Av ren vana skannar jag alltid min omgivning efter ätliga vilda växter och bland nedsågade träd och grenar lysta illgröna små harsyror! Livet ändå… Väl framme vid tältet glömde jag kalhygget och hjärtat tog ett skutt av glädje – vilken underbar plats. Tältet stod placerat i skogsbrynet och blickade ut över kala släta klippor mot Vänern som just då låg blank som en spegel. Omgiven av tallar som jag med en gång ville lära känna bättre som den trädkramare jag är.

“En känsla av vördnad för naturen”

Det är lika fascinerande varje gång jag kommer ut i naturen – hur snabbt stressen rinner av mig. Hur den oro och planering och allt annat som rör sig i skallen snabbt rinner av och ersätts med intensiv närvaro, nyfikenhet och fascination för allt omkring mig. En känsla av vördnad för naturen och allt levande samt ödmjukheten inför att vara en del av allt detta. Som natur och- skogsterapiguide försöker jag, när jag kommer till en ny plats att liksom lyssna in den, iaktta naturen och se vad den bjuder in till. Här var klipporna så tydliga: ”ta av dig skorna och gå sakta och med lätta steg på oss”. En tall (uppe vid tältet) viskade sitt namn och bjöd mig sitta vid dess fötter för en stunds meditation. Vattnet bjöd in till att lyssna till dess eviga rörelser mot land. Det är just det som är hela poängen, att bara vara. Gå barfota på klipporna, utforska barken på ett träd, lukta på mossan och vippa med tårna i vattnet.

När du kommer dit uppmuntrar jag dig att göra detsamma!

Med detta önskar jag dig en fantastisk vistelse!

Stay wild,
Lisen

www.lifebylisen.com

Vill ni läsa mer om Skogsbad och Ätliga vilda växter finns ett ytterligare blogginlägg där Lisen delar med sig av sina tips och råd till dig som vill ut och öppna dina sinnen i naturen. Läs inlägget här

Happie Camp erbjuder sommarens skönaste naturupplevelse!

LÄS MER

TESTIMONIALS

“An exploratory premium-merino thrill. Sound-tracked by nature.”

Joel Andersson, Karlstad

“Amazing stay at Happie Camp. Sunset, full moon, good food and great conversations”

Filip Syta, Stockholm

“Detta borde alla göra, ro för själen”

Sofia Larsson, Karlstad

”Fick nästan nypa mig i armen ibland. Vilken fantastiskt mysig och härlig helg det blev.”

Anna Lundqvist, Stockholm

”Bedårande utsikt från tältöppningen. Vackra Värmland och Happie Camp levererar verkligen”

Emely Sandsjoe, Karlstad

”Vår helg ute på Arnön var ren magi! Vi badade på klipporna, duschade oss med bra produkter som fanns i tältet, lagade mat med grym utrustning, eldade på kvällen i trefoten och sov riktigt gott i merinoullshimlen! Tack Happie Camp för denna fantastiska vistelse! Hit kommer vi tillbaka!”

Kristin Jakobsson, Karlstad

“Har haft de bästa dagarna någonsin på Happie Camp”

Mira Berglind, Stockholm

“Tack Happie Camp för den underbara idén om att sätta upp sina fina tält på den här otroligt vackra platsen. En välbehövlig paus med maken där vi laddade massor med energi. Vi kommer absolut tillbaka! 5 av 5 solar ”

Daphne Hellborg, Karlstad