LISEN SUNDGRENS SKOGSBADSGUIDE!

Natur och-skogsbadsguiden Lisen Sundgren besökte ett av våra tält på Arnön, här ger hon er sina tips och råd för dig som vill ut och öppna dina sinnen i naturen.

Kära läsare…

När du befinner dig på en så fantastisk plats som Arnön, varför inte passa på att testa några knep från Shinrin Yoku, skogsbad för att snabbt komma ned i varv och få ut maximal njutning av din vistelse? Nedan presenterar jag enkla knep för att hitta din egen kontakt till naturen.

1. Fötterna mot marken: Gå ned till de släta klipporna nedanför tältet. Ta av dig skorna om du är bekväm med det. Stå stilla och bara känn hur klipporna känns under fotsulorna. Lägg märke till hur underlaget känns mot foten, hur det känns i kroppen att bara stå där. Kanske lek lite med balansen – förflytta vikten från ena foten till den andra, gunga fram och tillbaka – bara lägg märke till hur det känns. Börja gå, sakta, som om dina fötter liksom vill smeka underlaget. Lägg märke till hur det känns att gå här, längs vattnet, på klipporna, just nu. Vad lägger du märke till?

2. Lär känna ett träd:

Träd är en del av våra liv, för varje andetag vi andas samverkar vi med träden och de med oss. När vi andas ut tar träden upp den koldioxid som finns i vår utandningsluft och ger tillbaka den syre som ger liv åt oss och alla andra levande varelser. Rätt svindlande när man tänker på det, vi är för evigt förenade med träden.

Välj ett träd som tilltalar dig eller försök lyssna in om något träd kallar dig. Sätt dig vid dess rot och luta ryggen mot dess stam. Känn hur det känns att verkligen låta kroppen sjunka in i stammen, att lägga hela din tyngd mot den. Lägg märke till hur det känns att trädet tar emot dig. Ta några andetag och känn att du sitter bekvämt. Lägg märke till in- och utandningen, sitt bara där i 10 minuter och umgås med trädet, låt tankarna komma och gå. Lägg märke till dofterna omkring dig, till underlaget mot kroppen, till alla ljud – ta ett sinne i taget. När du känner dig klar, tacka trädet på ett sätt som passar dig.

3. Upptäck djurlivet:

Ett sätt att närma sig en plats är att lära känna de som bor där. Ägna en stund åt att vandra runt och se vad du ser för spår efter andra djur som kan finnas på platsen.

4. Ätliga växter:

I den här typen av skogsmiljö där marken är mager finns mest gran, tall och björk. Eftersom det inte är tillåtet enligt allemansrätten att plocka granskott eller barr så låter vi dem vara. Men det finns en hel del roliga saker på marken. Som lingon, blåbär och smultron. Men också mycket annat spännande som går att äta. – Därför är det så bra att min senaste bok Äta vilda växter, finns att låna i alla Happie Camp tälten där flera av växterna på platsen presenteras.>

Ljung, Calluna vulgaris, är en växt som traditionellt använts för att få en lugn och god sömn. Ljung är rogivande och gott att dricka som kvällste. Koka upp vatten och lägg i några blommande kvistar, låt dra fem minuter och drick.

Kärleksört, Sedum telephium, finns en del, inte så mycket att jag nändes plocka. Kärleksörten, är en fetbladsväxt som trivs i bergskrevor och steniga backar. Du känner igen den på de tjocka blanka, platta bladen. Bryt ett blad så känner du hur saftig den är, ungefär som Aloe vera. Och precis som Aloe Vera kan den här saftiga växten användas till att behandla sår och torr hud. Förr i världen lär den ha använts till att spå i kärleksfrågor. Good to know. Smaken påminner i alla fall om sockerärtor och är godast rå.

Harsyra, Oxalis acetosella, hittade jag på vägen till tältet, bland nedhuggna träd. De har en syrlig fin smak och går att plocka hela säsongen – använd dem tillexempel i sallader som en smaksättare

Bergsyra, Rumex acetosella, är vanlig i den här typen av miljö – den växer bland klipporna och bladen har en fin syrlig smak

Maskros, Taraxacum officinale. En och annan maskros har slagit sig ned bland klipporna, maskrosor är fantastiska och väldigt näringsrika grönsaker. Ät bladen i sallader, blommorna är goda att till exempel fritera och stekta maskrosknoppar i en omelett är utsökt.

Skogsbada på egen hand

Vill du testa på skogsbad hemma rekommenderar jag Naturappen, skapad av Åsa Ottoson som är journalist och skriver mycket om natur. Eftersom våra tankar har en tendens att röra sig än hit än dit kan det vara skönt att ha någon som guidar en för att det ska bli lättare att koppla av. Ladda ned appen, följ instruktionerna och koppla av.

Slutligen, naturen ger oss liv och när en får någonting är det brukligt att visa sin tacksamhet och kanske till och med ge något tillbaka. Så varför inte ge tillbaka genom att ta tio minuter av din vistelse och plocka det skräp (här är föredömligt rent men en del plast och annat flyter upp på land) du hittar och se till att återvinna det på lämpligt sätt. Mår naturen bra så mår vi bra.
Med detta önskar jag dig en fantastisk vistelse!

Stay wild,
Lisen
www.lifebylisen.com

Vill ni läsa om Lisens besök på Happie Camp finns ett ytterligare blogginlägg. Läs inlägget här

Happie Camp erbjuder sommarens skönaste naturupplevelse!

LÄS MER

TESTIMONIALS

“An exploratory premium-merino thrill. Sound-tracked by nature.”

Joel Andersson, Karlstad

“Amazing stay at Happie Camp. Sunset, full moon, good food and great conversations”

Filip Syta, Stockholm

“Detta borde alla göra, ro för själen”

Sofia Larsson, Karlstad

”Fick nästan nypa mig i armen ibland. Vilken fantastiskt mysig och härlig helg det blev.”

Anna Lundqvist, Stockholm

”Bedårande utsikt från tältöppningen. Vackra Värmland och Happie Camp levererar verkligen”

Emely Sandsjoe, Karlstad

”Vår helg ute på Arnön var ren magi! Vi badade på klipporna, duschade oss med bra produkter som fanns i tältet, lagade mat med grym utrustning, eldade på kvällen i trefoten och sov riktigt gott i merinoullshimlen! Tack Happie Camp för denna fantastiska vistelse! Hit kommer vi tillbaka!”

Kristin Jakobsson, Karlstad

“Har haft de bästa dagarna någonsin på Happie Camp”

Mira Berglind, Stockholm

“Tack Happie Camp för den underbara idén om att sätta upp sina fina tält på den här otroligt vackra platsen. En välbehövlig paus med maken där vi laddade massor med energi. Vi kommer absolut tillbaka! 5 av 5 solar ”

Daphne Hellborg, Karlstad